dinsdag 11 november 2014

Barbie en bodyimage

Een jongetje of een meisje? Maakt niet uit: als het maar gezond is. Natuurlijk, dat vind ik ook. Toch heb ik stiekem wel een beetje gehoopt op twee meiden. En die heb ik ook gekregen. Ons gezin is compleet. Als meidenmoeder heb je zorgen die je als jongensmoeder niet, of in mindere mate, hebt. Je vreest de keer dat er voor het eerst een pukkelige jongen op een scootertje voor je deur staat om je dochter op te halen. Daarnaast hoop je maar dat ze een beetje tevreden zullen zijn met zichzelf. 
Barbie vs Lottie

Zo veel meiden zijn niet tevreden over hun lichaam of ontwikkelen een eetstoornis. Als oorzaak daarvoor wordt vaak gewezen naar de media die een onhaalbaar schoonheidsideaal voorspiegelen. Dus vraag ik me af: draagt Barbie dan ook bij aan een negatief zelfbeeld bij meisjes? Ik heb werkelijk geen idee. Ik kan niet ontkennen dat de proporties van Barbie met die minuscule taille, grote borsten en lange benen een weinig realistisch beeld geven van het vrouwelijk lichaam. Maar is dat erg? Het is tenslotte maar een poppetje. Wat denk jij?


Barbie vs Lottie
Zoek je een alternatief voor Barbie? Een pop die er echt als een (klein) meisje uitziet, met normale verhoudingen? Kijk dan eens naar de Lottie poppen. 

Wij doen Barbie nog niet in de ban, maar van Lottie zijn we fan!

4 opmerkingen:

 1. Wat een goede tip van die Lottie pop. Ik kan me van mezelf niet heinneren dat ik een voorbeeld nam aan het lichaam van Barbie, dus ik ben wat sceptisch over het slechte effect, maar toch vind ik die Lottie pop wel veel leuker! Gewoon meer omdat het qua gevoel inderdaad beter aansluit doordat het echt een meisje is en niet een "vrouw"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lottie is inderdaad schattig he. Ik heb vroeger ook nooit gedacht dat ik er uit wou zien als Barbie hoor :-)

   Verwijderen
 2. Hier in huis is Barbie onlangs ontdekt. Oma had een jurkje meegenomen uit Spanje, dus moest de voorraad van mama van zolder gehaald worden. Heb er een pop uitgehaald, de rest komt later nog wel. Mag ze nog gewoon met stoffen poppen spelen. Er was laatst ook een andere pop met 'normale' lijnen. Vind dat altijd wel goede initiatieven maar worden helaas weinig populair.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb Lottie of iets vergelijkbaars inderdaad nog niet in de speelgoedwinkels hier gezien. Gelukkig is er het internet! :-)

   Verwijderen